A legjobb horror filmek 2020

Mielőtt a világjárvány bezárásra kényszerítette volna a mozikat, a horrorfilmek sikeres újraéledésének lehettünk tanúi.

A „Láthatatlan ember” (Invisible Man) sikeresen feltámasztott egy régi zsánert (ráadásul rendkívül alacsony költségvetésből leforgatva), a „Color Out of Space” Nicolas Cage főszereplésével pedig a legsikeresebb H.P. Lovecraft adaptáció lett a Re-Animator óta.

A streaming szolgáltatók erősődésével szerencsére az otthonokba is eljutottak az olyan sikeres alkotások, mint a „Host” vagy a társadalom kritikaként is felfogható spanyol „The Platform” film.

A thrillist.com legújabb összeállításából kiderül, hogy melyik volt 2020 legjobb vagy legrémisztőbb 10 horrorfilmje.


"Láthatatlan ember" (Invisible Man) - A legjobb horror filmek 2020 összeállítás

1. The Invisible Man (A láthatatlan ember)

Szereplők: Elisabeth Moss, Aldis Hodge, Storm Reid
Rendező: Leigh Whannell (Insidious, Upgrade)
IMDB: 7.1

A klasszikus H.G. Wells-sztori modern feldolgozása, amely szerencsére sikeresen elkerülte azokat a problémákat, amibe a hasonló feldolgozások elvéreztek. Elég, ha Tom Cruise főszereplésével készült, 2017-es The Mummy borzalmasan gyenge adaptációjára gondolunk.

A Szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) után Elisabeth Moss ismét bizonyítja tehetségét és végig meggyőző színészi játékot produkál. Hitelesen hozza az elnyomott nő szerepét, aki a barátja elől próbál menekülni de kénytelen rádöbbeni, hogy az folyamatosan a nyomában jár. Láthatatlanul.

Feszesen összerakott cselekmény és okos megoldások, izgalmas történet, ez 2020 legjobb, nagy stúdiós horror filmje a mi választásunk szerint.


Color Out of Space  - legjobb horror film

2. Color Out of Space 

Szereplők: Nicolas Cage, Joely Richardson, Tommy Chong
Rendező: Richard Stanley (Hardware))
IMDB: 6.2

A világtól félreeső családi farmra egy kozmikus meteor csap le, amely örökre megváltoztatja valamennyiük életét és rájuk szabadítja a rettenetet. Nicolas Cage (ismét) a kozmikus őrület torkában.

H.P. Lovecraft hátborzongató atmoszférájú története végre megfelelő köntösbe bújtatva. Ez a film a 2020-ban elhunyt Stuart Gordon-t is büszkévé tenné, akinek a Re-Animator és From Beyond című H.P. Lovecraft klasszikusokat köszönhetjük.

Richard Stanley rendezőnek és munkatársainak sikerült megfogniuk Lovecraft különös, sötét világát és saját ötleteikkel kiegészíteniük azt.


The Platform - spanyol horrofilm

3. The Platform 

Szereplők: Ivan Massagué, Antonia San Juan, Zorion Eguileor
Rendező: Galder Gaztelu-Urrutia
IMDB: 7

Egy férfi egy cellában ébred összezárva egy másik idegennel. Ellátásukról egy naponta liftszerűen érkező, hatalmas „platform” gondoskodik, mely a cella közepén elhelyezkedő lyukban közlekedik.

A több mint 100 szintes börtöntoronyban azonban nem jut mindenki számára étel, ezért ahogy egyre mélyebbre halad a platform, az étel és a körülmények is egyre siralmasabbak. Aki felül van, mindent megkaphat, aki lejjebb és lejjebb, az egyre kevesebbet. Persze lenne rá megoldás, hogy mindenki életben maradjon…

Egyszerűen nyomasztó és hatásos történet az emberi faj kielégíthetetlen mohóságáról és fogyasztásáról.


La Llorona 2020 horror film

4. La Llorona

Szereplők: María Mercedes Coroy, Sabrina De La Hoz, Margarita Kenéfic
Rendező: Jayro Bustamante
IMDB: 6.6

Az öregedő háborús bűnös és diktátor, családjával együtt a tüntetők elől menekülve a házukban reked. Az egyre kétségbeesettebb családnak a váratlanul felbukkanó szolgálónő nyújt segítő kezet. Vajon csak a jó szándék vezérli?

Az izgalmas Guatemala-i film akár politikai drámaként is értelmezhető. Azonban egy többszörösen bűnős diktátorért nehéz lenne könnyeket hullajtani és ez a tény levon némi értéket a film élvezhetőségéből.

A Llorona lett az első guatemalai film, amelyet 2021-ben Oscar díjra jelöltek a „Legjobb nemzetközi játékfilm” kategóriában. A film nem összetévesztendő a „The Curse Of La Llorna” című alkotással.


Promising Young Woman (Ígéretes fiatal nő) - Carey Mulligan film

5. Promising Young Woman (Ígéretes fiatal nő)

Szereplők: Carey Mulligan, Jennifer Coolidge, Clancy Brown
Rendező: Emerald Fennell (The Crown)
IMDB: 7.5

Egy dühös fiatal nő bosszút áll azokon a férfiakon, akik rajta erőszakot követtek el korábban. Azonban egy tipikus „rape and revenge” film helyett egy szórakoztató és az erőszakos bosszú helyett minden megtorlást fifikával kiegyenlítő alkotást kapunk. A véres bosszúhadjárat helyett a megfélemlítésé a főszerep.

A The Crown-ból megismert Emerald Fennell első nagyjátékfilmjének főszereplője, Carey Mulligan alakításáért 2021-ben Oscar díjat kapott.


His House (Kinek a háza?) - nobel díj horror film

6. His House (Kinek a háza?)

Szereplők: Sope Dirisu, Wunmi Mosaku, Malaika Wakoli-Abigaba
Rendező: Remi Weekes
IMDB: 6.5

A Szudánból menekült fiatal pár új menedékre talál egy angliai kisvárosban, ám sem a menedékház, sem az új környezet nem teszi számunkra könnyűvé a beilleszkedést.

A dolgokat nehezíti az általuk cipelt súlyos múlt fel-felbukkanó sötét szelleme is. Ebből az alaptörténetből kerekedik ki egy klasszikus, ám inspiráló „elátkozott-ház” féle horror sztori.

A Kinek a háza? az átlagos tucat horroroknál bőven túlmutat – erős drámai elemekkel – viszont nem tudja kihozni magából azt a potenciált, ami a történetben benne lehetett volna.

Azonban minden hibája ellenére a film emlékezetes és okos, valamint – és ami igazán fontos – nagyon ijesztő alkotás, amelynek utolsó perce igazán erőteljesre sikerült. Jöhet a folytatás?


Swallow (Nyelés)

7. Swallow (Nyelés)

Szereplők: Haley Bennett, Austin Stowell, David Rasche
Rendező: Carlo Mirabella-Davis
IMDB: 6.5

A tökéletes életet élő, kitartott feleség gazdag férjétől épp babát vár, amikor új és furcsa szokást kezd gyakorolni: jelesül unalmas óráiban, tévénézés közben chips helyett inkább földet fogyaszt. És ez csak a kezdet.

A (kívülről) tökéletesnek tűnő házasság mégsem annyira tökéletes? Vajon mi lapul a háttérben, ami kiváltja a fiatal feleségből a csillapíthatatlan vágyat, hogy egyre különösebb tárgyakat nyeljen le.

Az új szenvedély háttere és a látszatélet valódi ára fokozatosan bontakozik ki előttünk Carlo Mirabella-Davis első nagyjátékfilmjének ravasz és talányos perceiből. Kemény, öntörvényű és okos film.


Host (Az utolsó rítus) horror film

8. Host (Az utolsó rítus)

Szereplők: Haley Bishop, Jemma Moore, Emma Louise Webb
Rendező: Rob Savage
IMDB: 6.5

A pandémiás időszakban született kísérleti horrorfilm az online konferenciabeszélgetések pokláról.

AHostot ráadásul teljes egészében a Covid karantén alatt, a kijárási és egyéb korlátozások illetve tilalmak betartásával készítették, a stáb tagjai nem érintkeztek, csak online folyt a munka a lehető legszűkösebb költségvetésből.

Ennek ellenére az utóbbi idők egyik legerősebb alkotása született meg. Olyan klasszikusokat megidézve (és továbbgondolva), mint a Blair Witch Project vagy a Netflix sikeres Searching mozija.

A sztori egyszerű, mint – a műfajtól elvárható – képi világ: egy baráti társaság, 5 lány a Zoom-on keresztül próbálja tartani a kapcsolatot és a legújabb próbálkozásuk során, most egy médiumot is meghívnak, hogy feldobják a társalgást.

Nem nehéz kitalálni, ez utóbbi talán nem bizonyult jó ötletnek, ahogy a csoport minden tagja egyesével esik áldozatul az ismeretlen támadónak.


Possessor Uncut (Gyilkos tudat)  - horror film

9. Possessor Uncut (Gyilkos tudat)

Szereplők: Andrea Riseborough, Christopher Abbott, Jennifer Jason Leigh
Rendező: Brandon Cronenberg (Antiviral)
IMDB: 6.5

A futurisztikus mesében a bérgyilkosként dolgozó Tasya gazdatesteket megszállva és irányítva kerül közel áldozataihoz, majd a munka végeztével, a gazdatestektől is megszabadul.

Az évek óta tartó munka (az egyszer használatos tudatok és testek belakása valamint felhasználása gyilkos célokra) mellékhatásaként apránként szétfolyik saját személyisége és arra kényszerül, hogy folyamatos harcot vívjona saját tudatának és emlékeinek megőrzéséért.

A feladat azonban egyre nehezebb Tasya számára, így a gazdatest visszaköveteli azt, ami az övé. A kontroll végül teljesen kicsúszik kezeiből és elkezdődik a mentális-fizikai párbaj.

Film

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük