Legjobb fedélzeti, eseményrögzítő autós kamera 2021-ben

Egy jó minőségű, megbízható fedélzeti autós kamera hatalmas segítség lehet, ha egy, az autónkkal történt közlekedesi baleset vagy káresemény után bizonyítanunk kell, mi is történt pontosan. Ki a felelős, vagy a károkozó, esetleg a tolvaj…?

Autós kamera összehasonlításunkból most kiderül, mely fedélzeti kamerák rendelkeznek a legjobb technikai tudással és váltak a piac meghatározó autós eseményrögzítő eszközeivé.

Legjobb fedélzeti eseményrögzítő autós dash kamera Nextbase 622GW

1.      Nextbase 622GW

Egyszerűen a legjobb eseményrögzítő kamera

Kamera technikai specifikáció:

Kijelző: 3” HD IPS érintőképernyő
Video minőség: 4K @ 30fps, Slow motion 1080p/120fps
Látómező szög: 140°
GPS tracker: Igen, 10Hz
Memória: MicroSD kártya
Kapcsolódás: QuickLink Wi-Fi, bluetooth 5
Extra tudás: Slow motion – lassított felvétel, ütközésérzékelés, éjszakai képmód, extrém időjárás („ködön átlátás„) képmód, SOS segélyhívás, Parking üzemmód

+ Beépített what3words és Alexa támogatás
+ Szuper 4K videó minőség
+ Érintőképernyő
+ Digitális képstabilizátor  
– Mobil alkalmazás
– Nagy SD kártya igény  

A népszerű Nextbase a 522GW autóskamera után, egy igazi zászlóshajóval rukkolt elő Anglia legnépszerűbb kameráit gyártó Nextbase.

A 622GW még jobb képminőséget, még pontosabb, GPS-s helymeghatározást és tovább fejlesztett képstabilizálást nyújt, a megszokott és nélkülözhetetlen autós eseményrögzítő funkciókon túl.

A what3words lokációs alkalmazással, akár 3 méteres pontossággal megtaláljuk autónkat egy sűrű erdő közepén is.

A 4K-s videó felvételek még egészen rossz látási körülmények között is mozi minőségű, pontos és tűéles képet adnak az eseményekről. A szélvédőről érkező fényvisszaverődést polarizációs szűrővel, míg a kátyúkkal, rossz útminőséggel járó rázkódást digitális képstabilizálással ellensúlyozza a kamera.

A kamera alapból támogatja az Alexa Skills asszisztenst így teljes körűen irányíthatjuk a fedélzeti kamerát, de hangutasításokat adhatunk, pl. zenelejátszásra, navigálásra stb. is.

A beépített dual 2.4GHz + 5GHz Wi-Fi hasznos a képek és videók letöltése során, de a mobilos alkalmazás lehetne jobb is.

Aki hátrafelé is teljes képet szeretne kapni a közlekedésről, külön kiegészítőként, 140° ultraszéles látószögű 1080p videó felbontású kamerát is vásárolhat a Nextbase 622GW mellé.


Garmin Dash Cam 66W fedélzeti autós kamera olcső de hasznos funkciókkal

2. Garmin Dash Cam 66W

Egyszerű telepítés, hasznos funkciók

Kamera technikai specifikáció:

Kijelző: 2”, 320 x 240px
Video minőség: 1440p HD
Látómező szög: 180°
GPS tracker: Igen
Memória: MicroSD kártya
Kapcsolódás: Wi-Fi 2.4 GHz, Bluetooth 5
Extra tudás: Dash Cam Auto Sync, Dual USB, ütközésérzékelés, vezetői értesítések (pl. sávelhagyás), Parking üzemmód, Gyorsulásmérő

+ Kompakt méret
+ Vezetői értesítések
+ Dash Cam Auto Sync (több kamerás üzemmód)
– Képminőség gyenge fényviszonyoknál
– Hangirányítás átlagos

Az igazán kompakt mérete ellenére a Garmin Dash Cam 66W autós kamera méltán lett népszerű az autósok körében, köszönhetően az olyan hasznos funkcióknak, mint az ütközés-figyelmeztetés, és a sávelhagyás funkció.

Az alig 2 hüvelykes LCD-kijelző (320 x 240 képpont) alig vesz el területet a látómezőből, a kamera telepítése pedig rendkívül egyszerű és gyors a mágneses tartó segítségével.

A kamera rendkívül széles 180 fokos látómezőt kínál, és 1440p videót képes rögzíteni 30 képkocka / másodperc sebességgel (Ezenkívül 1080p -t kínál 60fps/30fps, és 720p -t 30fps értékkel). A felvétel automatikusan elindul, amikor rácsatlakoztatjuk a tápkábelt, de ütközés esetén is automatikus a rögzítés.

Utazás közben olyan hasznos figyelmeztetéseket és értesítéseket is kaphatunk, mint a sávelhagyás, ráfutásos ütközés veszélye.

A hangutasítás funkció sajnos elég korlátozott, Alexa szintű irányítást ne várjunk ettől a kamerától. Cserébe viszont alapból kapunk egy dual USB csatlakozót, így egyszerre tudjuk táplálni a kamerát és pl. egy mobiltelefont.

Külön tápkábelt csatlakoztatva a Dash Cam 66W kamerához elérhetővé válik a „Parking” üzemmód funkció, ami rögzíti az autó környezetét álló helyzetben illetve, ha eseményt pl. koccanást észlel.


Nextbase 522GW az egyik legjobb autós dash fedélzeti eseményrögzítő kamera a piacon

3. Nextbase 522GW

Díjnyertes tudás, professzionális külső

Kamera technikai specifikáció:

Kijelző: 3″ HD IPS érintőkijelző
Video minőség: 1440p HD @ 30fps, 1080p HD @ 60fps
Látómező szög: 140°
GPS tracker: Igen
Memória: MicroSD kártya
Kapcsolódás: Wi-Fi 2.4 GHz, Bluetooth 4.2
Extra tudás: Alexa asszisztens, SOS segélyjelzés, Parking üzemmód, éjszakai felvétel

+ Kiváló minőségű felvétel
+ Beépített polarizációs szűrő
+ Érintőkijelző
+ Alexa támogatás  
+ Fejlett terméktámogatás
– Képstabilizálás hiány
– What3Words hiány
– Bluetooth 4.2

Bár a nagytestvér Nextbase 622GW többet tud, mint a 2019-ben bemutatott 522GW, ez a fedélzeti kamera mégis az egyik legjobb választás lehet a legtöbb autós számára. A Nextbase ezzel a kamerával nem véletlenül rengeteg szakmai díjat söpört be a tesztek során.

A Nextbase 622GW esetén ismertetett főbb funkciók nagy része megtalálható ebben a kamerában is.

A 3” HD kijelző könnyen kezelhető, a 1440p HD felvételek minősége még rossz vagy esti fényviszonyok mellett is tökéletes.

A rendszámtáblák és részletek jól felismerhetőek.  A képminőséget polarizációs szűrő segíti, képstabilizálás és extrém időjárási viszonyok kezelése viszont nem a rendszer része.

A kamera rögzítése gyerekjáték, a neodímium mágneses tartót akár egy kézzel is kezelhetjük.

Nextbase 522GW eseményrögzítő autós kamera tartozékok

A Nextbase 522GW is támogatja a hátsó kamera csatlakozást, több típusból is választhatunk.

Bár 2019-ben bemutatott eseményrögzítő kameráról van szó, a legutolsó firmware frissítés az eszközhöz 2021. júniusában jelent meg!


Viofo A129 Pro Duo tökéletes képminőségű autós fedélzeti kamera

4. Viofo A129 Pro Duo

Videó minőség mindenek felett

Kamera technikai specifikáció:

Kijelző: 2.” HD LCD
Video minőség: Elülső kamera: Ultra HD (3840 x 2160P 30FPS) / Hátsó kamera: Full HD (1920 x 1080P 30FPS)
Látómező szög: Elülső kamera: 130° / Hátsó kamera: 140°
GPS tracker: Igen
Memória: MicroSD kártya
Kapcsolódás: WiFi 2.4GHz & 5GHz
Extra tudás: éjjellátó üzemmód, Parking üzemmód, ütközésérzékelés,

+ 4K videó Első/hátsó kamera egyben
+ Sony IMX317 és IMX291 szenzorok  
+ Jó ár/érték arány
– Nagy méret
– Elülső kamera látómező csak 130°
– Összetett telepítés
– Opcionális Bluetooth
– Opcionális polarizációs szűrő

A Viofo A129 Pro kameracsalád egyszerre nyújt megoldást az elülső és hátulsó kamerára. Mindkét kamera Sony gyártmány, ami garantálja a tökéletes képminőséget.

Elöl Sony Exmor R 8MP, hátul Sony Starvis 2MP szenzor teljesít szolgálatot. A kamerák látómezője 130° és 140°.  A képek minősége és részletgazdagsága tökéletes még esti „műszakban” is.

Külön kiegészítőként polarizációs szűrőt is vásárolhatunk a kamerákhoz. A Viofo A129 Pro Duo-ban minden a képminőségnek van alárendelve, ezért sok extra funkció, pl. sávelhagyás figyelmeztetés vagy Bluetooth kapcsolódás nem a rendszer része.

A meglehetősen méretes kamerák megjelenése nem túl impozáns, de a beépített GPS modul és a dual WiFi kapcsolat sok konkurens gyártónál fejlettebb. A felvételek természetesen GPS koordinátával, aktuális sebességgel és időbélyegzővel vannak ellátva. Így minden esemény pontosan dokumentálható.

Autós menetrögzítő fedélzeti kamera rendszer kezelése

A beépített G szenzor érzékeli a hirtelen ütközést, a fejlett parkoló üzemmód, felvételt készít 15 másodperccel az ütközés vagy mozgás előtt. Ehhez azonban érdemes beszerezni egy külön tápkábel szettet (VIOFO HK3 Hardwire Kit), ami biztosítja a 24 órás felügyeletet álló motor mellett is.

Az érintőképernyő helyett a kamerát fizikai gombokkal irányíthatjuk, sem Bluetooth csatlakozás, sem hangvezérlés nem támogatott.

A túlmelegedés ellen – is – védett kamerák energiaellátását szuperkondenzátorok biztosítják akkumulátorok helyett.


Fedélzeti autós kamera 4K videó felbontással - Kenwood DRV-A601W

5. Kenwood DRV-A601W

Egyszerű de nagyszerű!

Kamera technikai specifikáció:

Kijelző: 3″ TFT érintőkijelző
Video minőség: 4K Ultra HD 3840 x 2160px @ 30fps
Látómező szög: 130°
GPS tracker: Igen
Memória: MicroSD kártya 64 GB alapból
Kapcsolódás: Wi-Fi
Extra tudás: Hátsó kamera csatlakoztatható, polarizált lencse, 3D gyorsulásérzékelő, G érzékelő

+ 4K videó
+ Szép külső
+ Könnyű telepítés és kezelés
+ 64GB memória alap tartozék
– Korlátozott tudás
– Parkoló mód opcionális
– Kissé drága

A Kenwood DRV-A601W menetrögzítő kamera pontosan annyit tud, amennyit egy átlagos felhasználó a fedélzeti kamerájától elvárhat.

A 4K-s videók minősége tökéletesen alkalmas arra, hogy az eseményeket dokumentáljuk. A részletek, rendszámtáblák jól kivehetőek, a felbontás nagy, a képminőség tű éles még rossz időjárási körülmények esetén is.

Kenwood DRV-A601W menetrögzítő kamera egyszerű kezelés

Ebből a kamerából kihagyták a sávelhagyás, vagy koccanás figyelmeztető funkciókat, cserébe viszont egy roppant egyszerű módon kezelhető eszközt kaptunk.

 A 3D-s gyorsulásmérő és GPS rögzíti a koordinátákat felvétel közben, a G érzékelő biztosítja, hogy ütközésnél minden esemény időben felvételre kerüljön.

A legtöbb gyártóval ellentétben a Kenwood egy 64 GB-os memóriakártyát is mellékel a kamerához, így akár rögtön a vásárlás után indulhat a felvétel!

A mágneses gyorsrögzítő talppal gyors a telepítés, a kamerán tárolt felvételeket a Kenwood Dash Cam alkalmazással érhetjük el.

Ha pénztárcánk (vagy az asszony) megengedi, hátsó kamerával is kiegészíthetjük a rendszert, a parkolási üzemmódhoz pedig mindenképpen javasolt egy gyári kábelezést beszerelni.


Forrás: techradar.com

Hírek, Kamera

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük