Melyik a legjobb internet sebességmérő? Internetes sebesség mérés, ahogy a profik csinálják!

Kíváncsi vagy, mennyi a tényleges internet szolgáltatás sebessége? Ezek jelenleg a legjobb ingyenes internet sebesség mérő oldalak a szükséges teszteléshez.

Jogosan azt gondolhatjuk, hogy a szolgáltatónktól vásárolt internetcsomagunk mindig a beígért – és kifizetett – internet sebességet biztosítja, de sajnos ez nem minden esetben van így. A sebesség lelassulhat a csúcsidőszakok idején megnövekvő terhelés miatt, de sebesség ingadozással nap közben is szembesülhetünk.

Azt is fontos tisztázni, hogy az internet előfizetésnél megadott sávszélesség csak egy elméleti, maximum sebesség, vagyis a legideálisabb esetben elérhető értéket jelöli. A szolgáltatással elérhető garantált sávszélesség ennél jobban kifejezi, milyen sebességre számíthatunk és reklamálhatunk, ha kapcsolatunk sebessége nem éri el ezt a garantált szintet.

Szerencsére rengeteg ingyenesen használható, online sebességmérőt használhatunk, hogy – akár folyamatosan – ellenőrizzük a kapcsolatunk sebességét. Egy jó internet sebesség mérővel könnyen, egy gombnyomásra láthatóvá válik a hálózaton elérhető letöltési/feltöltési sebesség és a késleltetés (ping) értéke, vagyis a számítógépünkről küldött kérés (adatcsomag) elküldés és a szerverről érkező válasz fogadása között eltelt idő. Az ezredmásodpercben mérhető válaszidő, minél alacsonyabb, annál jobb.

A letöltési sebesség azt mutatja meg, hogy 1 másodperc alatt hány mbit (megabit) adatot tudunk letölteni. A feltöltési sebesség értelemszerűen az 1 másodperc alatt feltöltött adatmennyiséget jelöli szintén mbit-ben.

És, hogy mennyi az a mbit (megabit)? Az 1 mbit az a megabájt (MB) 1/8-ad része, vagyis 8 mbit pontosan 1 MB.

Most, hogy megismerkedtünk az internet sebesség mérés alapfogalmaival, jöhetnek a legjobb oldalak!


Ookla Speedtest - legjobb internet sebességmérő teszt online

1. Ookla Speedtest

URL: https://www.speedtest.net/

Az Ookla a világ legelső – és piacvezető – internet sebesség mérő szolgáltatója! Megbízhatósága és pontossága minden gyanú felett áll. Ha pontos sebességmérésre van szükség, az Ookla a legjobb szolgáltató.

+ Globális sebességmérő szolgáltatás
+ Ping tesztelés
+ Ingyenes
+Internetszolgáltató manuális beállítása
– Reklámok

A pontos hálózati diagnosztikai teszt indítása mindössze egy gombnyomásba kerül. Az évek során folyamatosan új szolgáltatásokkal gyarapodott a felület, így például, felhasználói fiók regisztrációjával lehetőségünk van eltárolni és később visszanézni a mért adatokat. Így könnyen összehasonlíthatunk különböző időszakokat.

Az egyszerűen kezelhető weboldal mellé Windows, Apple, Android és iOS alkalmazás is elérhető a teszteléshez.

Mivel az Ookla nem internetszolgáltató, így biztosak lehetünk benne, hogy a legfüggetlenebb forrásból kapunk pontos diagnosztikai eredményeket.

5G szolgáltatók interaktív térképe – Forrás: speedtest.net

A kiegészítő szolgáltatások köre egy globális internet sebesség összehasonlítást és rangsort is tartalmaz, ezt közvetlenül itt érhetjük el. Ráadásként egy interaktív térkép is megtekinthető az oldalon az elérhető 5G hálózatok szolgáltatóit összegyűjtve.


Fast.com internet sebességmérő oldal egyszerű használat

2. Fast.com

URL: https://fast.com/

A Netflix által fejlesztett és karbantartott, faék egyszerűségű, de pontos internet sebességmérő.

A letöltési és feltöltési sebesség mérése a hálózatunk és a Netflix szervere között történik. Az oldal használata teljesen ingyenes, a mérés automatikusan elindul, amikor behívjuk az URL-t.

Előny:
+ Egyszerű felület
+ Ping tesztelés
+ Ingyenes és reklámmentes
+ https protokoll

Hátrány:
– Csak a legfontosabb információk
– Szerver beállítás hiányzik

Maga a tény, hogy a sebesség teszt a Netflix szerverét használja, segít kipróbálni, hogy elég sávszélességgel rendelkezünk-e ahhoz, hogy full HD-ban nézzük a True Detective vagy a A ki***tt világ vége sorozatokat.

Bár sokak számára bőven elég információt szolgáltat kapcsolatunk sebességéről, a Fast.com az alapfunkciókon túl, nem nyújt többet.


Speedofme internet sebesség mérő online

3. Speedofme

URL: https://speedof.me/

Megbízható szélessávú internet sebességteszt, amit valamennyi operációs felületen használhatunk, ráadásul mobilra is optimalizálva.

+ Egyszerű felület
+ Mobiltelefon támogatás
+ Gyors, tiszta HTML5
+ Archívum
+ API támogatás (fizetős)

– Reklámok
– Teszt szerver nem választható

A Speedof.me hasznos program a letöltési és feltöltési sebesség teszteléséhez, valós időben megjelenítve az eredményeket színes grafikonon.

A 2011-ben létrehozott sebességmérő az első, tisztán HTML5 alapokon működő oldal volt, így se Flash, sem javascript nem futott a teszt során.

A tesztek adatait eltárolhatjuk (és exportálhatjuk) így később visszanézhetjük vagy összehasonlíthatjuk az eredményeket.

A Speedof.me API szolgáltatás lehetővé teszi, hogy saját sebességmérő teszt oldalt vagy akár mobil alkalmazást hozzunk létre! Bár ez a szolgáltatás fizetős, fejlesztőknek és cégeknek hasznos lehet.


4. M-Lab Speed Test

URL: https://speed.measurementlab.net

A Google hátterű (és támogatású) M-Lab kutatói valamint fejlesztői által létrehozott, nyílt forráskódú internet sebesség teszt.

+ Egyszerű felület
+ Mobiltelefon támogatás
+ Reklámmentes


– Teszt szerver nem választható
– max. 700 Mbps

A legegyszerűbben elérhető tesztről van szó, hiszen sokszor, amikor rákeresünk az „internet sebesség mérő” kulcsszóra, rögtön a Google kereső tetején ez az alkalmazás nyílik meg.

A mobilbarát weboldalon, gyakorlatilag egy kattintással elérhető a teszt indítása. Az eredményt egy nagyon egyszerű táblázatban kapjuk meg.

A sebességmérés maximálisan 700 Mbps hálózatokon használható.


5. NetSpot

URL: https://www.netspotapp.com/

Egy internetsebesség teszt felületen túl a NetSpot a Wi-Fi hálózatok tökéletes és pontos elemzője, esetleges hibaelhárítója, a Wi-Fi lefedettség és a biztonság oldaláról egyaránt.

+ Wi-Fi hálózatok pontos feltérképezése
+ Rengeteg extra funkció
+ Ingyenesen is használható

– Bonyolult kezelés
– Cégek, professzionális felhasználók számára ajánlott

A NetSpot nagy segítség a vezeték nélküli hálózatok optimális beállításának meghatározásában a vezeték nélküli rádiófrekvenciás jelek elemzésével.

Egy átfogó teszt futtatásával a NetSpot segít feltérképezni a teljes Wi-Fi hálózatot, megtalálni a „halott” zónákat valamint meghatározni, hogy hova érdemes elhelyezni az eszközt a maximális lefedettség érdekében.

Az adatok összegyűjtése és vizuális megjelenítése fontos információkat szolgáltat a hálózatok állapotáról, annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a vezeték nélküli hálózatból.


+1 Magyar internet sebességmérők

A magyarországi telekommunikációs cégek is biztosítanak saját internet sebesség mérő oldalakat. Ezen tesztoldalak pontossága azonban megkérdőjelezhető, hiszen internetes szolgáltatásokat is értékesítenek…

A különböző telekommunikációs szolgáltatók az alábbi linkeken érhetőek el:

Hírek, Mobil, Számítógép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük