GoPro Hero 10 Black: a következő GoPro akciókamera

A GoPro az egyik legnépszerűbb cég, amely sport-akció kameráiról ismert. Ismerve a cég kereskedelmi politikáját (szeptemberi illetve őszi termékbemutatók), hamarosan érkezik a legújabb zászlóshajó: a GoPro Hero 10 Black!

Az olyan rivális kamerák, mint a DJI Osmo Action és Insta360 One R szépen felzárkóztak a GoPro kamerák tudásához, de a világ legjobban összerakott és legjobb teljesítményét nyújtó kameráit a GoPro-tól várhatjuk. Ezért nagyon nem mindegy, hogy a tavalyi év legjobb akciókamerája, a GoPro Hero 9 Black után milyen lesz a Hero 10 Black?

Legújabb GoPro Hero 10 Black akciókamra - mit várhatunk?

A Hero 9 Black nagyobb felbontása, a megnövelt akkumulátor méret és a praktikus előlapi kijelző után mit várhatunk?

GoPro Hero 10 Black – mit várhatunk?

Először is, egy még erősebb processzort! Ha van valami, amiben fejlődhetnek a GoPro kamerák, az bizony a processzor teljesítménye és a gördülékeny szoftver, mert a 2017 óta használt GP1 felett eljárt már az idő, és ezen a folyamatos firmware update-k sem tudnak segíteni. A GoPro fejlesztőknek érdemes lenne példát venni a  DJI Osmo Action kamerák gördülékeny és felhasználóbarát menürendszeréről. Az akadásmentes és gyors irányításról!

Bár az képérzékelő szenzor mérete folyamatosan nőtt az évek során, itt is van még hova fejlődni. Az akciókamerák többségében használt, relatív kisméretű szenzorok, alacsony fényviszonyok között rendre rosszul teljesítenek.

A GoPro Hero 9 Black megnövelt kamerafelbontása (12MP-ről 23.6MP-re) sajnos hátrányosan érintett a képminőséget, mivel az érzékelő méretén nem változtattak! A GoPro 8 Black és 9 Black szenzor mérete mindössze 1/2.3 hüvelyk, pont annyi, mint a legtöbb gagyi kamerának.

Legújabb GoPro Hero 10 Black akciókamra -  külső és belső kijelző

A Sony IMX277 (GoPro Hero 6, 7, 8 Black) után a Sony IMX677 érzékelője került a Hero 9 Black kamerákba, azonban több indokból sem várható, hogy ezt egy új szenzorra cserélnék a Hero 10 Black esetében. De így is rengeteg képesség van, amin változtatni tudnak a GoPro fejlesztői. Egy erősebb szoftver képes nagyobb teret engedni a komplexebb és gyorsabb képszámításnak.

A Hero 9 Black már támogatta a HDR képeket, a HDR videók rögzítése azonban nem volt megoldva. A  DOL-HDR szabvány támogatása egy erősebb processzorral, lökést adhatna a kameraképességeknek (on-the-fly vagyis menet közben HDR videórögzítés), képszenzor csere nélkül. Nem elképzelhetetlen, hogy a 4K-s videók (60fps) rögzítése is a lehetséges formátumok között szerepel a jövőben.

Legújabb GoPro Hero 10 Black akciókamra - HDR videó és bővített kameraopciók

A lassított felvételek esetében szintén várható előrelépés, a Hero 9 Black 2.7K / 120fps formátum után, a Hero 10 Black akár 4K / 120fps videókat is rögzíthet! A 240fps videóknál megmaradhat a 1080p maximális felbontás.

A kijelző tekintetében, sok kritika érte a GoPro kamerákat, az érintőképernyők lassúsága miatt. Ennek egy összetevője szoftveres eredetű, de maga a kijelző is lehetne fejlettebb. Ami rátenne még egy lapáttal a felhasználói élményre az egy gyakorlatilag Full view, azaz teljes kijelző!

A GoPro Hero 9 Black kijelzője 2.27″-es (DJI Osmo Action-é 2.25″) egy nagyobb kijelző új korszakot nyitna az akciókamerák történetében (a 8K-s szintre lépés még inkább…).

Akciókamera használók körében biztosan nagy népszerűségnek örvendene, a beépített többkamerás üzemmód (Multicam) támogatás, bár erről egyelőre nincs hír, szoftveres fejlesztéssel megoldható lenne a dolog.

Összegezve az információkat, a GoPro Hero 10 Black várhatóan erősebb és gyorsabb lesz, mint a Hero 9 Black. A nagyobb processzortudás lehetővé tehet olyan funkciókat, mint a 4K-s videó (120fps) vagy az on-the-fly HDR 4K/60fps tartalomrögzítés. Azonban, amíg nem változik a képalkotó Sony IMX677 szenzor, ne is várjunk 8K-s videókat vagy szignifikáns fejlődést az alacsony fényviszonyok mellett rögzített felvételek minőségében.

GoPro Hero 10 Black megjelenés, ár

A GoPro minden évben szeptember végén vagy október elején jelentett be új Black-sorozatú zászlóshajó-kamerát, amióta a Hero 5 Black 2016-ban útjára indult. Ez várhatóan 2021-ben sem lesz másként, így a Hero 10 Black megjelenése: 2021. szeptember/október.

Ár tekintetében a Hero 9 Black eredeti 449 dolláros (jelenleg kb. 150.000 Ft) árát vehetjük alapul, ezt a Hero 10 Black sem fogja nagyságrendekkel túlszárnyalni, és jó hír, hogy januárban a Hero 9 Black árát is visszavágták, ez az eljárás talán a Hero 10 Black akciókamerákat sem kerüli el.

Forrás: techradar.com

Kamera

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük