Mobiltelefon fogalomtár, rövidítések, alapfogalmak

5 ATM

Az okoseszköz vagy óra vízállóságára utaló adat. Az 5 ATM jelentése: 50 méter mélységig, 10 percig vízálló.

5G hálózat

5. generációs mobil hálózat vagy 5. generációs vezeték nélküli hálózat, az angol név alapján rövidítve 5G, a mostani 4G/IMT-Advanced standardok után következő, jelenleg javasolt telekommunikációs rendszer.

Az 5G minimum 1, maximum 10 gigabites sebességre képes. (A 4G-s hálózat „csak” 100Mbit/s sebesség elérésére képes. )
Több előnye közül az egyik, hogy minden eszköz egy hálózaton tud működni, ezáltal egy globális hálózat jön létre (ez természetesen biztonságtechnikai kérdéseket is felvet). Az 5G-s hálózat új távlatokat nyit és hatalmas lökést ad a legújabb technológiai fejlesztéseknek. Használata ipari (orvoslás, robotok, mesterséges intelligencia…) és magánterületen (telefonok, okosotthonok, önvezető autók…) egyaránt elterjed és érezteti majd hatását.

Adaptive Battery

Adaptive Battery vagyis adaptív akkumulátor. Az Android 9 Pie-ban megjelent funkció megtanulja, hogyan szereted használni a kedvenc alkalmazásaidat, és előnyben részesíti ezeket a ritkábban használt alkalmazásokhoz képest, meghosszabbítva ezáltal az akkumulátor-élettartamot.

Adaptive Brightness

Adaptive Brightness vagyis ideális képernyő-beállítások. Az Android 9 Pie-ban megjelent funkció megtanulja és automatikusan beállítja a fényerőt a használati preferenciáid alapján.

ANT+

ANT+ (Advanced and Adaptive Network Technology). A Garmin cég által kifejlesztett vezeték nélküli adatátviteli technológia, a Bluetooth egyik alternatívája.  Az ANT rádiófrekvenciás technikával felszerelt alkalmazásoknak gyakori felhasználási területe az egészségügy, a távgyógyászat, a sport és a fitnesz területe, valamint a betegek felügyelete. A Bluetooth-technológiával szemben az ANT-technológiát a szinte korlátlan hálózati lehetőségek jellemzik.

App Actions

Android 9 Pie-ban bemutatott funkció. Az App Actions funkció előre látja, mit fogsz csinálni, hogy gyorsabban átugorhass a következő feladatodra. Például a telefonod automatikusan alkalmazkodik, amikor reggel munkába utazol, amikor a munkahelyeden vagy, illetve amikor csatlakoztatod a fülhallgatódat. Kizárólag az Android One rendszerek és a Google Pixel telefonok esetében elérhető funkció.

Bezel

Bezel, vagy keret: az a terület ami a kijelző és a készülékház között található. A modern trendeknek megfelelően, minél kisebb, annál jobb. Az iPhone X rendelkezik az egyik legkisebb kerettel, gyakorlatilag az egész előlap egy kijelzőből áll. A „bezel-less” vagy minimális kerettel rendelkező telefonoknak vannak ellenzői is, akik a szerint a teljes képernyős telefonok használata nehezebb vagy körülményesebb, mint a klasszikus kerettel rendelkező készülékeké mivel kevesebb helyet hagy az ujjaknak és például nehezebb tartani.

Bixby

A Samsung által kifejlesztett virtuális asszisztens. A Bixby akkor is végezhet feladatokat, például hívásokat indíthat, szöveges üzeneteket küldhet vagy szüneteltetheti a reggeli ébresztést, amikor a telefon le van zárva. Beszélj Bixbyhez a teljes érintés nélküli élmény megtapasztalásához. Bixby folyamatosan tanul, új szolgáltatásokkal bővül, és tágul a támogatott eszközök köre, hogy kizárólag a hatékonyságra koncentrálhass.

A Bixby Routines intelligensen elemzi használati mintáidat és szokásaidat mindennapi feladataid és alkalmazásaid automatizálásához. Csak végezd a napi dolgaidat, és Bixby gondoskodik a többiről.

A Bixby Vision be van építve a Fényképező alkalmazásba, így még több mindent képes felismerni. A keresőben a Látvány ikonra koppintva lefordíthat egy jelet, megismerheti az ebédjére vonatkozó kalóriaértékeket vagy kipróbálhat egy új sminket az AR funkcióval. Olvasd be, és a többit hagyd a Bixby Visionre. Egyszerűen olvass be képeket, ételt, bort és QR-kódokat a szükséges információk megszerzéséhez. Vásárold meg online azt, amit személyesen látsz.

Cat

A Cat® több mint 100 éve gyárt megbízható, strapabíró gépeket és motorokat. A Cat® védjegy a rendkívüli minőséget, a figyelemre méltó teljesítményt és mindenekelőtt a műszaki innovációt jelképezi. Piacvezető strapabíró okostelefonjaink sem különböznek ettől.

ChatGPT

A ChatGPT egy nagyméretű nyelvi model, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. A GPT rövidítés a „Generative Pre-trained Transformer” kifejezésre utal, ami egy mély tanulási modellt jelent. A GPT-3.5 architektúra a harmadik generációs GPT-t jelenti, és rengeteg adaton van kiképezve a nyelvi feladatok megoldására.

A ChatGPT célja, hogy természetes nyelvfeldolgozási feladatokban segítséget nyújtson, és válaszokat adjon a felhasználók kérdéseire. A modell képes értelmezni a szöveges bemenetet, és értelmes, kontextusra épülő válaszokat generálni. A GPT-3.5 architektúra különösen fejlett, és széles körű nyelvi ismeretekkel rendelkezik, mivel sok millió webhelyről és egyéb forrásokból kigyűjtött adatokkal lett kiképezve.

A ChatGPT-t sokféle célra lehet használni, például kérdések megválaszolására, technikai támogatás nyújtására, nyelvi fordításra vagy akár szöveggenerálásra. Az OpenAI a ChatGPT-t használja például chatbotok fejlesztésére, amelyek képesek valós idejű kommunikációra és válaszadásra a felhasználókkal.

Computational photography

Google vezető mérnöke Marc Levoy, 2014-ben megalkotta az un. computational photography (fotografikus számítástudománynak vagy számítási fényképezés) alapjait. Ennek lényege, hogy a képben tárolt információkat valós időben elemzik és manipulálják. Nem a fény által továbbított látvány letárolásáról van szó, hanem a valóság szenzoros vizsgálatáról és a szenzorjelek kiértékeléséről.

Core

Core, avagy processzor magok száma. A processzorok jellemzésére használt adat. A processzor teljesítményét meghatározó egyik tényező (az órajel, a cache memória mérete vagy az alkalmazott grafikus processzor teljesítménye melett). Telefonoknál a leggyakrabban a következő adatokkal találkozhatunk: Dual Core (2 magos), Quad Core (4 magos), Hexa Core(6 magos), Octa Core(8 magos)

Digital Wellbeing

Digital Wellbeing avagy „digitális jólét„. Az Android 9 Pie-ban bemutatott funkcióval jobban megismerhetjük mobilozási szokásainkat vagyis azt hogy, hogyan használjuk okostelefonunkat. Részletes statisztikák alapján megnézhetjük hány értesítést kaptunk, mennyi időt töltünk az alkalmazások használatával, és milyen gyakran nézzük meg a telefont. Beállíthatunk napi korlátokat, vagy a „Ne zavarj!” üzemmódot bekapcsolva bármikor lecsatlakozhatunk.

EISA

Az EISA (European Imaging and Sound Association) 29 ország 55 elektronikai magazinjának különleges szövetsége. Rendszeresen tesztelnek fényképezőgépeket, videófelvevőket, hangkeltő eszközöket, mobiltelefonokat és kijelzőket.

EMUI

Emotion UI. A Huawei által kifejlesztett, saját Androidos kezelőfelület elnevezése. Célja hogy kibővítse és továbbfejlessze az Android rendszer nyújtotta lehetőségeket.

Az első verzió (Emotion UI 1.0) 2012-ben látott napvilágot Android 4.0 rendszerre, azóta folyamatosan fejlesztik 2017-ben jelent meg az EMUI 8.

Face ID

Face ID az Apple által kifejleszett arcazonosító rendszer.

FOTA

Firmware Over the Air update. A „FOTA” által, a mobilkészülék hardverbe épített célprogramját (firmware) vezeték nélküli frissíti a telefon gyártója. A firmware a háttérben fut a felhasználó bármilyen beavatkozása nélkül, hogy biztosítsa a telefon hardverének megfelelő működését.

GLONASS

Global Navigation Satellite System. GLONASS vagy GNSS az oroszok által kifejlesztett helymeghatározó rendszer, ami a közismert GPS hálózat egyik komoly alternatívája. 24 műholddal rendelkezik.

Egyes okostelefonok már a GLONASS műholdjait is képesek felhasználni a pozícionálás során. A GPS és GNSS rendszert együtt használva még (akár 50%-ékkal) pontosabb helymeghatározásra képes a telefon, mivel a GPS 31, a GNSS 24 műholddal rendelkezik.

Google Consent Mode V2

Google Consent Mode V2: Az Adatvédelmi Megoldás új Generációja

A Google Consent Mode V2 egy frissített verziója a Google által kínált Adatvédelmi Megoldásnak, amely célja, hogy megfeleljen az adatvédelmi előírásoknak, miközben lehetővé teszi a weboldalaknak és alkalmazásoknak, hogy hatékonyan és relevánsan szolgáltassák a felhasználóknak szóló tartalmat és hirdetéseket.

Ez a frissített verzió továbbfejlesztett funkcionalitást és rugalmasságot kínál a felhasználói engedélyek kezelésében és a hirdetési adatok kezelésében. Az új funkciók közé tartozik többek között azoknak a lehetősége, hogy a webhelyek és alkalmazások testre szabott tartalmakat és hirdetéseket jeleníthessenek meg azoknak a felhasználóknak, akik kifejezetten hozzájárultak az adatgyűjtéshez, miközben megőrzik azoknak az adatoknak a védelmét, akik nem adtak hozzájárulást.

A Google Consent Mode V2 segítségével a webhelyek és alkalmazások könnyedén kezelhetik a felhasználók engedélyeit egy központi felhasználói felületen keresztül, így javítva az átláthatóságot és az egyszerűséget az adatvédelmi beállítások kezelésében.

Összességében a Google Consent Mode V2 egy új generációs megoldás, amely lehetővé teszi a webhelyeknek és alkalmazásoknak, hogy személyre szabott és releváns tartalmakat és hirdetéseket nyújtsanak a felhasználóknak, miközben tiszteletben tartják az adatvédelmi szabályokat és a felhasználók jogait.

GPS-vevő

A GPS egy műholdas navigációs rendszer, amely lehetővé teszi a pontos földrajzi helyzet meghatározását a Földön.

GPU

Graphics processing unit. Grafikai processzor; A grafikus vezérlőkártya központi egysége, amely az összetett grafikus műveletek elvégzéséért felelős. A GPU feladata a grafikák létrehozásával és megjelenítésével közvetlenül kapcsolatban hozható magas szintű feladatok átvétele a CPU-tól, hogy annak számítási kapacitása más műveletek elvégzésére legyen felhasználható. A modern GPU-k 2D és 3D műveletek elvégzésére egyaránt alkalmasak.

Grafén akkumulátor

A grafén akkumulátor tulajdonképpen egy lítium-ion akkumulátor, ahol a grafit anódot helyettesítik grafénnal. A grafén egy szén atomokból álló kétdimenziós hatszög alakú molekula. A szerkezete miatt rendkívül kemény anyag, ezért különböző nagy szilárdságú kompozitok előállítására is használják.

HDR

A HDR a High Dynamic Range, azaz a nagy dinamikatartomány rövidítése, és a fotózás területén a legfényesebb és legsötétebb részek megörökítésének egy bizonyos módját jelenti. Alapvetően azt takarja, hogy ugyanarról a jelenetről egynél több fényképet készítünk, majd ezeket kombináljuk, megtartva az egyes fotók legjobb elemeit. Segítségével nagyobb színtér és fényerő érhető el.

HDR kép készítése során részletesen láthatók a kép sötét és világos részei is, a fényképezőgép kiegyensúlyozta az expozíciókat, hogy a kép sokkal közelebb álljon ahhoz, amit saját szemünkkel látunk.

Hi-Fi Quad DAC

LG által kifejlesztett és LG G7 ThinQ telefonnal bemutatott technológia, amely a digitális hangot analóg jellé konvertálja a hangszórók és füllhallgatók számára. A 32 bites visszajátszás kivételesen jó dinamikájú és torzításmentes hangzást biztosít. A különböző beállításoknak és szűrőknek köszönhetően megváltoztatható a zene hangzása is.

Huawei Mobile Service

A Huawei által fejlesztett, különböző felhasználói alkalmazásokat és szolgáltatásokat tartalmazó rendszer. Az amerikai szankciók hatására, a Huawei Mate 30 telefon az első, amely teljes egészében a Huawei Mobile Service rendszert használja.

A Huawei Mobile Service (HMS) főbb alkalmazásai és szolgáltatásai: – Huawei AppGallery, – Huawei Böngésző, – Huawei Mobile Cloud, – Huawei Témák, – Huawei Zene, – Huawei Videó, – Huawei Olvasó, – Huawei Asszisztens

IMEI

International Mobile Equipment Identity. Minden telefon egyedi azonosítóval un. IMEI számmal vagyis Nemzetközi Mobileszköz Azonosító számmal rendelkezik. A szám alapján beazonosítható a gyártmány, a sorozatszám és a készülék modell. Az IMEI szám alapján a mobilszolgálató letilthatja a készülék használatát.

Egy szabványos IMEI-szám 15 számjegyű karakterláncból áll és teljesen különálló a SIM-számtól, és törvény tiltja a módosítását. Amikor csatlakozunk a mobilszolgáltató hálózatához, a szolgáltató mindkét számot rögzíti az engedélyezéshez. A SIM-szám megkeresi az előfizetői számlát, míg az IMEI azonosítja az eszközt. Az első nyolc számjegy az eszköz és a modell tipusát jelöli, míg az utolsó hat számjegy azonosítja az eszköz gyártóját.

Az IMEI számok következő generációját a IMEISV számok jelentik majd, ami bonyolúltabb és összetettebb azonosításra lesz képes.

Infinity Display

Infinity Display: szinte keret nélküli (bezel-less), a teljes előlapra kiterjedő üveg kijelző.

Infinity O

A Samsung által „bevezetett” Infinity-O kijelző egy lézerrel kivágott apró lyukat rejt a képernyőn, amiben a szelfie kamera kap helyet. Ez a pici kör alakú lyuk valamelyik oldalra kerül, és az alakjából származik az Infinity-O elnevezés. A Huawei gyár első lyukas kijelzőjét a Nova 4 telefon kapta.

A bevágás alakjától függően létezik Infinity-U és Infinity-V képernyő is.

IoT

IoT: Internet of Things – Dolgok Internete:

Az IoT arra utal, hogy a különböző eszközök, gépek, tárgyak és érzékelők képesek kapcsolódni az internethez, és adatokat cserélnek egymással anélkül, hogy közvetlen emberi beavatkozásra lenne szükség.

Az IoT lehetővé teszi, hogy a fizikai tárgyak, mint például okos készülékek, háztartási eszközök, járművek vagy érzékelők, a hagyományos számítógépek és az internet hálózatába integrálódjanak. Ezáltal ezek a tárgyak kommunikálhatnak egymással és adatokat gyűjthetnek, illetve megoszthatnak más eszközökkel és felhőalapú szolgáltatásokkal.

Az IoT rendszerek hatalmas mennyiségű adatot gyűjthetnek és elemzhetnek, ami lehetővé teszi a valós idejű monitorozást, a távoli vezérlést és az automatizálást.

IP védettség rating

IP (International Protection Marking) védettség. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP55 (dőlt betűvel). A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik.

Tipikus jelölések elektronikai készülékeknél:

  • IP65: teljes mértékben védett por ellen ÉS kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból
  • IP66: teljes mértékben védett por ellen ÉS erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett
  • IP67: teljes mértékben védett por ellen ÉS vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig
  • IP68: teljes mértékben védett por ellen ÉS 1-3 m méter víz alatt folyamatosan használható 30 percen keresztül (de a gyártók ezt egyedileg határozzák meg)
  • IP69: teljes mértékben védett por ellen, ÉS maximum 3 méter víz alatt folyamatosan használható 1 órán keresztül

IPS display, panel

Jelenleg talán a legelterjedtebb LCD-panel az In-Plane Switching. A vezérlő elektródák nem egymással szemben, hanem egy síkban (in-plane) helyezkednek el.

LiDAR szkenner

A NASA a következő Marsra szállásnál LiDAR-technológiát használ. Az iPhone 12 Pro egy LiDAR-szkennerrel méri meg, mennyi idő alatt verődik vissza a fény a tárgyakról, és ez alapján megrajzolja a környezeted mélységtérképét. Mivel a működése ultragyors és pontos, az AR‑appok akár élethű esőerdővé is varázsolhatják körülötted a szobát, vagy megmutathatják, hogy állna egy új cipő a lábadon.

LiquidCool

LiquidCool, folyadékhűtéses rendszer amit leginkább „gamer” telefonokhoz fejlesztettek ki. A hűtött processzornak nem probléma a stabil és egyenletes teljesítményű működés fenntartása még magas órajelen sem.

Megapixel

A megapixel száma megadja, hogy a képérzékelő szenzor hány képpontot tartalmaz. A kamera felbontóképességének jellemzésére szolgáló mutatószám. A megapixel érték és a kép minősége nincsenek egyenes arányban egymással.

MIL-STD-810G

MIL-STD-810G: szigorú katonai szabvány. A MIL-STD 810G 516.6 katonai minősítés célja, hogy meghatározza hogyan és milyen szinten hatnak a környezeti tényezők a berendezések életciklusára.
Megvizsgálják, hogy a készülék mennyire áll ellen többek között: alacsony vagy magas nyomásnak, napsugárzásnak, nedvességnek, párának, sónak, jégnek, homoknak, pornak, rezgésnek, ütésnek, leejtésnek és szélsőséges hőmérsékletnek.

Nano-SIM

A Nano-SIM a SIM kártyák legkisebb mérete, amelyet 2012-ben vezettek be a mobiltelefonokba. Előtte a Micro-SIM és a hagyományos SIM kártyák voltak elterjedtek. A Nano-SIM jelentősen kisebb méretű, mint a Micro-SIM, így több helyet hagy a mobiltelefonok vékonyabb kialakításának és a belső komponenseknek.

Fontos megjegyezni, hogy a Nano-SIM kártya nem kompatibilis a korábbi SIM kártya méreteivel, így a régebbi telefonokban vagy más eszközökben nem lehet használni. Ha egy telefon Nano-SIM kártya fogadására képes, akkor általában speciális foglalatot vagy fiókot tartalmaz a kártya helyes behelyezéséhez.

 

 

NFC

Near Field Communications; NFC technológia lehetőséget ad a tartalmak megosztására más NFC-kompatibilis eszközökkel.

Nit

Felületegységre vonatkoztatott fényerősség (cd/m², vagy nit). A fénysűrűség (luminance) mértékegysége. Megjelenítők egyik fontos jellemzője, a kontrasztarányon, színhűségen vagy betekintési szögön túl.

Egy átlagos kijelző 250-300 nit értékkel, míg HDR képes telefonok mint pl. a Samsung Galaxy S8 széria akár 1000 nit értékkel is bír.

Notch

Avagy szenzorsziget. Az angol szó önmagában bemetszést, bevágást jelent. A mobiltelefonok esetén a kifejezés arra utal, hogy a kijelző kapott egy belógó „szigetet„, általában felül, amely területen kamera és más szenzorok helyezkednek el.

OTA

Over the Air update. Olyan szoftver vagy rendszerfrissítés amit internetkapcsolattal közvetlenül a mobilkészüléken keresztül automatikusan letölthetünk a gyártó hivatalos oldaláról és telepíthetünk. Tehát a készülék szoftvere képes önmagát frissíteni, amennyiben újabb verzió jelenik meg. A felhasználótól ez a frissítés minimális beavatkozást követel, és nem áll fenn a nem megfelelő fájl feltelepítésének veszélye sem.

OTG

OTG („On The Go”) technológia támogatásával akár pendrive-ot is kapcsolhatunk telefonunkhoz. Az USB OTG lehetővé teszi perifériás bemeneti eszközök (például egerek és billentyűzetek), valamint tárolóeszközök (például USB pendrive-ok) csatlakoztatását a táblaszámítógéphez, okostelefonhoz USB–micro-USB kábel használatával.

Az OTG alkalmazásával a készülék direkt módon oszthat meg adatokat különböző eszközökkel számítógép használata nélkül.

PIN és PUK kódok

A SIM kártyához PIN és PUK kódok tartoznak.

A PIN1-es és PUK1-es kódok a SIM kártyához tartozó biztonsági kódok, míg a PIN2 és PUK2-es kódokkal bizonyos szolgáltatások igénybevételét állíthatod be, mint például a fix számok megadása.

Fontos: ha háromszor elrontjuk a PIN1-es kódot, a kártya a PUK1-es kódot fogja kérni, melynek megadásával tízszer próbálkozhatunk.

Ha tíz alkalommal sem sikerül megadni a helyes kódot, a SIM kártya lezár, és nem lehet tovább használni. A telefonszámot csak kártyacserével lehet újra használni.

PPI

A pixel per inch (PPI) az eszközök pixelsűrűségének (felbontásának) mérése különböző kontextusokban: általában számítógépes kijelzők, képolvasók és digitális fényképezőgép képérzékelők. A számítógépes kijelző PPI-je összefügg a kijelző hüvelykben mért méretével, valamint a vízszintes és függőleges irányú pixelek teljes számával.

Proximity Sensor

Közelség érzékelő. Egyszerű kis szenzor, ami többnyire a telefon tetején található. Nem pontos távolságot mér, csak annyi információt szolgáltat, hogy az érzékelőhöz legközelebbi tárgy közelebb van néhány centiméternél vagy távolabb.

PWM (Pulse Width Modulation)

A PWM (Pulse Width Modulation) dimming technológia a mobiltelefonok kijelzőinek fényerőszabályozására szolgál.

Ez a technika a világítás vagy a kijelző fényerejének módosítására használ pulzáló jeleket. A PWM dimming lényege, hogy a kijelző fényerejét a villogási frekvencia és a pulzusok szélessége (pulzusszélesség) változtatásával szabályozzák. A kijelző fénye a villogási frekvenciával megegyező sebességgel váltakozik a maximális fényerő és a teljes kikapcsolás között. Az emberi szem lassú reakcióideje miatt a világítás állandó fényerőnek tűnik, annak ellenére, hogy valójában pulzál.

Rekeszérték

pl. f/2.0. A rekeszérték jelöli, hogy mennyi fény jut a kamera szenzorra. Minél kisebb a számok értéke, annál nagyobb a rekesz átmérője, annál több fényt enged keresztül az objektíven.

REM

A rapid eye movement (rövidítése: REM, a.m. „gyors szemmozgás”) az alvás egyik fázisának tudományos, angol megnevezése.

Resolution

A kijelző vagy képernyő felbontása.

FelbontásKéppontok számaElnevezések
„True” 4K4096×2160True 4K
4K3840×21604K Ultra HD
2K2560×14402K
1080p1920×1080Full HD, FHD, HD High Definition
720p1280×720HD, High Definition

Reverse wireless charging

A „reverse wireless charging” (fordított vezeték nélküli töltés) a mobiltelefonokban elterjedő egyik újabb technológiai funkció. Ez a lehetőség lehetővé teszi, hogy egy okostelefon ne csak töltőként működjön, hanem más vezeték nélküli töltést támogató eszközöket is feltölthessen.

A hagyományos, vagy „normál” vezeték nélküli töltés során a telefon vezeték nélküli töltőpadra vagy állványra helyezve töltődik fel. Azonban a fordított vezeték nélküli töltés lehetővé teszi a telefon számára, hogy „vendégként” működjön, és más, vezeték nélküli töltést támogató eszközöket töltésre használjon.

Például, ha egy okostelefon rendelkezik fordított vezeték nélküli töltési képességgel, akkor a felhasználója képes lehet az okostelefont más vezeték nélküli töltést támogató eszközre helyezni (például vezeték nélküli fülhallgató, okosóra vagy más telefon), és a telefon áramot ad át ezeknek az eszközöknek a töltésére. Így a telefon gyakorlatilag „megosztja” a töltési kapacitását más eszközökkel.

Samsuns DeX

A Samsuns DeX az okostelefont összeköti egy külső kijelzővel, ezzel lehetővé téve, hogy úgy használjuk, mint egy számítógépet. Így kényelmesen használhatjuk pl. a Galaxy S9 / S9+ funkciókat nagy képernyőn. A Samsung DeX használatához szükség van töltőre (hálózati), HDMI-kábelre és monitorra.

SIM kártya

A SIM kártya (Subscriber Identity Module) egy kisméretű eszköz, amelyet a mobiltelefonokban vagy más hordozható eszközökben használnak. A SIM kártya fontos szerepet játszik a mobilhálózati kapcsolat kialakításában és az azonosításban.

A SIM kártya tartalmazza a felhasználó egyedi azonosítóját és a mobilszolgáltatóval kapcsolatos információkat, mint például a telefonszám és a szolgáltatáscsomagok.

SIM kártya típusai

  1. Mini SIM (Standard SIM): Ez volt az eredeti SIM kártya formátuma, amely nagyobb volt, mint a jelenlegi modellek. Mérete körülbelül 25 mm x 15 mm volt. A régebbi telefonok és néhány készülék ma is használhatja ezt a típust.
  2. Micro SIM: Ez a típus kisebb, mint a mini SIM, és 15 mm x 12 mm méretű. A micro SIM kártyák nagyobb kompatibilitást nyújtanak, mivel a mini SIM foglalatokba adapterrel is behelyezhetők.
  3. Nano SIM: A nano SIM a legkisebb méretű SIM kártya, mindössze 12,3 mm x 8,8 mm. Ez a típus az újabb okostelefonokban és más hordozható eszközökben, például táblagépekben található. Azoknál a készülékeknél, amelyek csak nano SIM foglalattal rendelkeznek, nem lehet más típusú SIM kártyát használni anélkül, hogy először átalakítanánk azt.
  4. eSIM: Az eSIM (beépített SIM) egy elektronikus SIM kártya formátum, amelyet néhány újabb készülék támogat. Az eSIM virtuális SIM kártyát jelent, amelyet a készülék beépített memóriájában tárolnak. Nem igényel fizikai kártyát, és a felhasználók a beállítások menüben aktiválhatják és kezelhetik.

ToF

ToF kamera, Time of Flight szenzor. Feladata a mélység- és intenzitás-információk feldolgozása fényképkészítés közben. A TOF kamera előnyei közé sorolható az is, hogy csökkenti az alkalmazásprocesszor működési idejét, ezáltal pedig az energiafelhasználást is, valamint a fejlett 3D-s érzékelésének köszönhetően hatékonyabb lesz kiterjesztett és virtuális valóság alkalmazások esetében is.

TPU

TPU (termoplasztikus poliuretán): egy polimertípus, amely a hőre lágyuló elasztomerek családjába tartozik. Ez egy sokoldalú anyag, amely nagy tartósságáról, rugalmasságáról, valamint olajokkal, zsírokkal és kopásállóságáról ismert.

UFS

Memóriaszabvány. „Universal Flash Storage” A JEDEC 2016 áprilisában mutatta be az UFS 2.1 szabványt, most pedig már az Universal Flash Storage 3.0-nál tartunk, ami kétszer gyorsabb az UFS 2.1-nél. Az UFS 3.0 másik előnye az alacsony energiafelhasználás. Mindössze 2,5 V-ot használ szemben az UFS 2.1-nál használt 2,7-3,6 V-al.

USB PD

USB Power Delivery . iOS és Android rendszerek által támogatott gyors töltési technológia. A Samsung által támogatott technlógiát Qualcomm® Quick Charge™-nak nevezik.

Az USB-PD kompatibilis az USB 2.0 és USB 3.0/3.1, szabványokkal, és használható az USB On-the-Go és Battery Charging (töltés) beállításokkal. Képes felismerni és korlátozni a teljesítményt, és megnövelni a kimeneti feszültséget – mindezt csupán USB-PD –kompatibilis kábelek esetében. Azok USB-PD szabvánnyal kompatibilis eszközök képesek az energia irányának megváltoztatására a kábeles kapcsolat megbontása nélkül.

VR, AR

Virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR: Augmented Reality): A virtuális valóság és a kiterjesztett valóság technológiái lenyűgöző élményeket nyújtanak. A VR lehetővé teszi számunkra, hogy teljesen belemerüljünk egy virtuális világba, míg az AR lehetővé teszi, hogy valós környezetünkbe helyezzünk virtuális objektumokat. Ezek a technológiák számos területen alkalmazhatók, például játékokban, oktatásban és az építőiparban. Az AR technológia segítségével valós időben bővíthetjük a valóságot információval, vizuális elemekkel vagy akár virtuális objektumokkal.

Wearables

Wearables, vagyis hordható okoseszközök, amelyet arra terveztek, hogy azt a testen vagy a ruházaton viselve, szinkronizálni lehessen a megfelelő okostelefon alkalmazással. Ezek közé a viselhető eszközök közé tartoznak az okosórák, a napszemüvegek, fitnesz karkötők, fülhallgatók, sport tesztelők, lokátorok, vagy nagyon hasznos SOS gombok.