Veszélyes spyware és trójai programok terjednek a Google Play áruházban!

A Dr.Web tanulmánya szerint a Google Play Áruház egyre több gyanús tevékenységnek adott otthont az elmúlt hónapokban.

Folyamatosan nő a kártékony Android programok száma

A kutatásuk eredménye rámutat, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen megugrott az áruházban elérhető hamis alkalmazások és trójai kémprogramok száma. Ezen programok egyik csoportja pl. kifejezetten arra készült, hogy az áldozatokat fizetős szolgáltatásokra fizessék elő.

A kártékony programok megnövekedett száma miatt, a jelentés készítői a felhasználókat fokozott óvatosságra intik, amikor az áruházból ismeretlen alkalmazásokat telepítenek telefonjukra.

A kéretlen reklámokat megjelenítő adware trójai vírusok és az adatgyűjtő spyware-k mellett a kártékony alkalmazások másik veszélyes fajtája a felhasználókat különböző feladatok elvégzésére ösztözni (akár kéretlenül is), virtuális bevételt ígérve. A feladatok között megtalálható alkalmazások telepítése, weboldak megnyitása vagy programok, játékok futtatása.

Az összegyűjtött virtuális tokeneket igazi pénzre természetesen csak akkor válthatjuk be, miután elegendő mennyiséget sikerült összegyűjtenünk. Ez általában sok időt és energiát vesz igénybe a felhasználótól.  Azonban még így sem történik meg a kifizetés! A jelentés egyik kiemelt alkalmazása a Lucky-Step-Walking Tracker több mint 10 millió letöltéssel és 4.2 csillagos értékeléssel áll jelenleg az áruházban.

Ezen alkalmazások egyike sem részletezi kifejezetten a Play Áruház leírásában, hogy pénzügyi ösztönzőket kínálnak a felhasználóknak a feladatok elvégzéséért, pedig pontosan ezt teszik. A Lucky-Step-Walking Tracker mellett a Lucky Habit: health tracker és WalkingJoy is hasonlóan működött és gyűjtötte az adatokat a felhasználói szokásokról, illetve reklámok megtekintésére vagy egy feladatokra ösztönözte a felhasználót. A programok mögött azonos fejlesztők és azonos szerverek állnak, így a begyűjtött adatok egy kézbe kerültek.

A Dr.Web megoldásként mindenkinek azt ajánlja, hogy mindenképpen telepítsen megbízható vírusölő programot a telefonjára, és természetesen minél körültekintőbben járjon el, a webáruházban található programok letöltése során.

A teljes jelentés elérhető ezen a linken: https://news.drweb.com/show/review/?lng=en&i=14652

Hírek, Mobil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük