Xbox Series X vs Xbox Series S: melyik a jobb Xbox konzol számodra?

A karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb ajándéka lehet az Xbox Series X és Xbox Series S játékkonzol.

Cikkünkben most összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és különbségeket a két Microsoft slágertermék között.

Az Xbox Series X specifikációja sokkal erősebb, mint a Series S. Ennek köszönhetően sokkal gyorsabb a betöltés és élvezetesebb a játék!

 

Az Xbox Series X konzolon minden jobban néz k: akár 120 FPS-ig részletes, élethű 4K-s HDR vizuális élmény.

 

Az AMD Zen 2 és RDNA architektúrájával felszerelt DirectX ray tracing valósághű fényeket, árnyékokat és pontos tükröződéseket biztosít.

 

A 3D-s térbeli hang az audiotechnika legújabb fejlesztése.

 

Az új rendszerchip (SOC) és 1TB-os SSD végtelen és ultragyors játékélményt biztosít.
Ha elakarjuk kerülni a komoly ráfordítást és kevesebb tudással is beérjük, a Xbox Series S a megfelelő konzol.

 

Kevesebb tárhely (512 GB) és kisebb felbontás (1080p és 1440p), de a teljesítmény közel azonos, mivel az Xbox Series S alapja ugyanaz az AMD Zen 2 és RDNA 2 architektúra, mint az Xbox Series X-ben.

 

Teljesen digitális konzol, tehát lemezmeghajtó nincs benne.
Előny
 • Sokkal gyorsabb betöltés
 • Dolby Vision- és Dolby Atmos-játékok támogatása
 • DirectX Raytracing támogatás
 • Régebbi játékokkal és Xbox One kiegészítőkkel is kompatibilis
 • 4K/60fps játékélmény (4K/120Hz támogatás)
Hátrány
 • Hiányos tartalmak
 • Kevés UI (felhasználói felület) fejlesztés
 • A teljes élmény csak kompatibilis (4K-ready) TV-n elérhető.
 
Előny:
 • Megfizethető ár
 • Dolby Vision- és Dolby Atmos-játékok támogatása
 • 0%-kal kisebb, mint az Xbox Series X
 • Régebbi játékokkal és Xbox One kiegészítőkkel is kompatibilis
 • DirectX Raytracing támogatás
 • Teljesen digitális, így hangtalan működés
Hátrány:
 • lemezeket nem játszik le
 • csak 1080p és 1440p felbontás
 • 512 GB tárhely hamar megtelik, de külön Seagate bővítő vásárolható
 

Xbos Series X és Xbox Series S összehasonlítás – előnyök és hátrányok


Most akkkor Xbox Series | X vagy Xbox Series | S konzolt válasszak?

Erre a kérdésre mindenkinek magának kell válaszolnia, mivel fontos tisztázni, hogy mindkettő konzol tökéletes választás, de a két rendszer közötti eltérések meghatározzák a célközönséget is.


Xbox Series X játékkonzol – a legerősebb

Xbox Series X

A Xbox Series X a legjobb és legerősebb játékkonzol jelenleg a piacon, ami érdemben felveszi a versenyt az ősi rivális PS5-el szemben. A műszaki specifikáció a legerősebb összetevőket tartalmazza, de azoknak, akik ezt teljesen ki akarják élvezni, rendelkezniük kell a legerősebb konfigurációval mind a megjelenés (4K/120Hz-es megjelenítés), mind a hangzás (Dolby Vision és Atmos) és a prémium minőségű játékok terén (Xbox Game Pass Ultimate hozzáféréssel).

A Xbox Series X tehát egy igazi erőmű: 8 magos 3.8GHz-es AMD Zen 2 processzorral, 12 teraflopos feldolgozási teljesítményű RDNA 2 AMD grafikus processzorral, 16 GB GDDR6-os memóriával és 1 TB-nyi NVMe SSD tárhellyel.

Szerencsére egyre erősebb játékok jelentek meg az elmúlt két évben (Halo Infinite, Forza Horizon 5, Psychonauts 2, Microsoft Flight Simulator), amelyek kihasználják az Xbox Series X teljes tudását. Azonban elmaradnak az olyan exkluzív tartalmak, amiket a PS5 vagy a Nintendo Switch kínál.

Bár a 2020-ban megjelent Xbox Series X külsejében komoly designváltozáson esett át, a felhasználói felület maradt a Xbox One-al megismert változat. Pedig a teljes megújulás egy prémium kategóriás játékkonzol esetében joggal elvárható lett volna.


Xbox Series S – olcsó játékélmény mindenkinek!

Xbox Series S

Kicsi a bors, de erős! Azok számára, akik most lépnek a játékpiacra vagy nem fontos a korábbi Xbox-os lemezes játékok használata célszerű lehet a Xbox Series S változatot választani, hiszen verhetetlen ár mellett egészen szuper játékélményt garantál.

A teljesen digitális Series S konzol nélkülözi a 4K HD Blu-Ray lejátszót, így sokkal kompaktabb és zajtalan működést tesz lehetővé. Tárhelyből mindössze 512 GB NVME SSD áll rendelkezésre, de ezt külső kiegészítővel (akár 1 / 2 TB-os Seagate bővítőkártyával) bővíthetjük.

A teljesítményt ugyanaz a 8 magos Zen 2 CPU biztosítja, mint az Series X-ben. A grafikus processzor azonban 4 TFLOPS-os, egyedi RDNA 2. Memóriából szintén kevesebb, 10 GB GDDR6 áll a gép rendelkezésére.

A maximális játékfelbontás 1140p, akár 120 kép/mp képkockasebességgel. Azoknak, akik megszokták az Xbox One X 4K-s játékélményét, határozottan visszalépés lesz a 1440p-s vizualitás.

A játékkínálat elérése érdekében min. Xbox Game Pass előfizetésre lesz szükségünk, így azok, akik jelentős Xbox One játékgyűjteménnyel rendelkeznek, ne a Series S-t válasszák. A tárhely hamar megtelik, kb. 5 olyan népszerű játék, mint a Halo: The Master Chief Collection, Forza Horizon 4, Doom Eternal,  Gears 5, Yakuza: Like a Dragon megtölti a teljes 512 GB tárhelyet. Fizikai lejátszó hiányában a használt játékok vásárlásáról vagy a haverok közti csere-bere lehetőségéről is le kell mondanunk!


Műszaki adatok:

Részletes Xbox Series X és Xbox Series S konzol műszaki jellemzők

Forrás: www.xbox.com/hu-HU/

Hírek, Játék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük