Mire jó a régi mobil? Régi telefon újrahasznosítása!

A régi vagy megunt – üzemképes – okostelefonokat kár lenne kidobni, számtalan módon használhatjuk még őket! Következnek a legjobb tippek!

Otthoni biztonsági kamera, baba monitor régi telefonból

Biztonsági kamera vagy baba monitor otthonra

Ahelyett, hogy külön CCTV vagy IP kamerát esetleg baba kamerát vásárolnánk drága pénzen, sok esetben elég, ha letöltjük a telefonra pl. a Alfred Home Security Camera alkalmazást és máris egy teljeskörűen használható, hordozható biztonsági kamerát kapunk!

Több mint 30 millió felhasználó nem tévedhet, ha okostelefonjából biztonsági kamerát csinál pár egyszerű lépéssel.

Természetesen a hanggal rögzített felvételeket tárolhatjuk is, attól függően, hogy mennyi tárhellyel rendelkezik a telefonunk vagy a felhőbe mentve.

24 órás folyamatos megfigyelés, mozgásra aktiváló riasztás funkció, walkie-talkie üzemmód…pont úgy, mint a legjobb megfigyelő kamerarendszerekben!

Ha valaki kifejezetten csak baba monitorban gondolkodik, erre a célra is talál megbízható alkalmazásokat, pl. Dormi, Cloud Baby Monitor

Alkalmazás letöltése: Google Play | App Store


Okos hangszóró

Ha a lakásunk, irodánk, garázsunk stb. fel van már szerelve Google Assistant vagy Alexa támogatású hangrendszerrel, könnyen rákapcsolhatunk egy telefont is, így egy újabb helyiséget vonhatunk be a hangrendszerbe.

A legjobb, ha vezetékmentes dokkolóban helyezzük el a telefont, így bármikor elérhető az extra hangszóró.

Az már a telefon hangszóróinak minőségén múlik, hogy zenehallgatásra vagy hírek, podcast-ok lejátszására tudjuk igény bevenni az eszközt.


Mire jó a régi mobil? Dash Cam fedélzeti autós kamera alkalmazás

Fedélzeti vagy másodlagos kamera

Üzemképes okostelefonunk kamerás képességeit sokféle módon hasznosíthatjuk, ezek közül az egyik opció, ha fedélzeti kameraként telepítjük be az autónkba. Ha ezt a feladatot szánjuk öreg mobilunknak, rengeteg alkalmazás közül válogathatunk.

Az egyik legnépszerűbb a AutoBoy Dash Cam program, mely videós fekete dobozként rögzít valamennyi eseményt, ami közlekedés során történik velünk. Olyan okos funkciókat kínál, mint az automatikus felvétel indítás, megállítás vagy a káresemény, koccanás érzékelés. A rögzített felvételeket akár a YouTube-ra is feltölthetjük, ha a telefonban kevés lenne a tárhely erre a célra.

iOS rendszerhez a Smart Dash Cam alkalmazást érdemes kipróbálni.

A technikai fejlődésnek köszönhetően még a régebbi telefonok is képesek 1920×1080px/30fps videók rögzítésére, mely tökéletesen alkalmassá teszi őket arra, hogy pl. egy koncerten, sport eseményen vagy esküvőn másodlagos kameraként bevessük őket. Hiszen tudjuk, minél több felvétel készül egy fontos eseményről, annál jobb végeredményt érhetünk el a vágóasztalon!

Alkalmazás letöltése: Google Play | App Store


Asztali számítógép távirányító, távvelérés alkalmazással

Asztali számítógép távirányító

Komoly médiafogyasztók, filmnézők vagy zenehallgatók számára nagy segítség lehet egy olyan távirányító, amivel minden fontos parancsot kiadhatunk a számítógép számára.

Erre (is) tökéletesen alkalmas egy régi telefon, amit felvértezve a megfelelő programmal, teljes mértékben használhatunk arra, hogy elérjük a számítógépen lévő adatokat, programokat.

Az egyik legnépszerűbb megoldás erre a célra, a Deckboard nevű alkalmazás, mely akár több száz hozzáférést, parancsikont biztosít számítógépünkhöz. A program telepítése után nincs más dolgunk, mint az IP cím megadása és egy QR kód beolvasásával hozzáférést biztosítanunk a PC-hez.

Alkalmazás letöltése: Google Play


Vízálló mobil tokkal, kamera a víz alatti fotózáshoz

Kamera víz alatti fotózáshoz

Egy tengerparti vagy egy balatoni nyaralás tökéletes alkalmat adhat víz alatti fotók készítésére.

Az igazán profik persze min. egy GoPro akciókamerát tartanak kéznél erre a célra, de mit tehet egy átlag felhasználó?

A régi telefont megbízható vízálló tokba bújtatva egy akciókamera töredék áráért juthatunk víz alatti fotózásra is alkalmas kamerához.

Persze azok, akik eleve vízálló – esetleg a legjobb strapabíró – telefonnal rendelkeznek, és elég bátorságot éreznek magukban, bátran tesztelhetik az – akár – több 100 ezer forintba kerülő vízálló mobiljaikat éles helyzetben is. Csak aztán nehogy rossz vége legyen a nyaralásnak…


Ébresztőóra vagy alvás segítő alkalmazás -  mobiltelefon hasznosítás

Ébresztőóra vagy alvás segítő

Régi eszközünket az éjjeli szekrényre telepítve könnyen ébresztőórához de akár professzionális alvás segítő programhoz juthatunk.

Az iOS rendszeren elérhető Carrot Alarm alkalmazás tökéletes ébresztőórává alakítja telefonunkat. Az ébredést rengeteg zeneszám és dallam, valamint naponta változó játékok és kihívások teszik könnyebbé és izgalmasabbá. A kihívások teljesítése után extra pontokat kapunk, amiért cserébe pl. új ébresztő zenét vagy esti mesét is kaphatunk.

Ha az alvásminőségén szeretnénk változtatni, érdemes kipróbálni a Pzizz alkalmazást, mely végigsegít minket a minőségi elalvás vagy egy rövid szunyókálás folyamatán.

A minőségi, energetizáló vagy pihentető alvást klinikai tesztek alapján összeállított zeneszámok, hanghatások és hang effektek segítik. A visszajelzések alapján a krónikus alváshiányban szenvedő felhasználók legjobb barátjává vált ez a program. J.K. Rowling egyenesen a legjobbnak választotta.

Pzizz Alkalmazás letöltése: Google Play | App Store


Telefon vagy autó tracker és nyomkövető ingyen!

Autó tracker nyomkövető

Egy teljesen feltöltött mobiltelefont a kocsinkba rejtve könnyen tartaléktelefonhoz juthatunk (gondoljunk bele hány hosszú utazáson jönne jókor egy tartalék mobil…) vagy GPS-es nyomkövetőként, akkor is segíthet, ha illetéktelen kezek tulajdonítják el gépjárművünket (vagy elfelejtettük, hogy hol parkoltunk előző esete egy romkocsmába menet).

Ha iPhone-unk van a legegyszerűbb megoldás, megtalálni a telefont és vele az ellopott Maserati-t, ha böngészőből megnyitjuk az https://www.icloud.com/ oldalt és bejelentkezünk.

Androidos felhasználók pedig a https://www.google.com/android/find oldalon bejelentkezve a Google fiókjukba találhatják meg könnyen a keresett telefont/autót.


Kihagytunk valamit? Hozzászólásban várjuk az ötleteket, mire használható még a mobiltelefon, ha már kiöregedett a napi használatból?


Mobil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük